Hem > Funderingar > Intressant diskussion om V, SAP, Mp, SD m.m.

Intressant diskussion om V, SAP, Mp, SD m.m.

Som följd på mitt tidigare inlägg om vad jag ska rösta på i valet, och varför jag gör det, samt lite hur jag ser på parlamentarismen så följde en väldigt intressant diskussion på Facebook. Här följer den i sin helhet.

PF:
Det spelar ju egentligen ingen roll om man röstar på V eller S.
Men sossarna ska straffas för att de valde Mona till partiledare. Men du kan ju inte mena allvar med att du tror på ett nytt parti till vänster.


Vandringsmyran:

Det spelar absolut ingen roll på vad man röstar på i riksdagsvalet. Om jag tror på ett nytt parti till vänster, oklart, jag vet bara att om V försvann skulle någonting nytt behöva formeras och en hel del olika krafter som varit i gång i allt från fackligt håll till folkrörelser som blivit ignorerade skulle kunna träda in. Röra om i grytan, för såsom vi har det idag. Som sagt jag skriver ”formera en arbetarrörelse” inte ”arbetarparti”


PF:
Jag tror det skulle kunna bli ännu sorgligare faktiskt. Om inte nåt nytt samlande skulle träda fram,så skulle det kunna bli totalt menlös oppositionsarbete inom SAP.SSU,LO-TCO av hela skiten. Och då är vi kokta. Tänk dig bara ett block enbart bestående av Mp och SAP. Då skulle vi nog ha ett högerpopulistparti på runt 10% som ett brev på posten. Men nåt annat istället för V eller ett kraftigt förändrat V vore ju bra.


Vandringsmyran:

Och det är ju just  det ”nåt annat istället för V” som jag har i åtanke, inte att pyssla med entrism i S. Det är ju ungefär lika döfött som att infiltrera vilka fanatiker som helst, som sagt, sveriges mest centralstyrda parti..

Ett kraftigt förändrat V känns också out of reach. Inte minst för att de har fullt upp att ta hand om högertendenser i partiet (VVV etc). Om det är någonstans V går, så är det högerut.

Faktum är att om V åker ut – så försvinner V helt då de enbart har parlamentarisk praktik, det öppnar isåfall för att mer praktiska tendenser, utanför parlamenten, skulle kunna få en chans att formulera något med de vettiga rester av V som då skulle kunna hamna i rörelse.

Själva grundproblemet är ju just det, rörelse, i dag står vi still och då torskar vi, det handlar om att hamna i rörelse, och det tror jag sker om V åker ut. Högerpopulistiska partier däremot har V inte med att göra alls enligt mig, där står (S) helt i skuld.
De heter väl inte ens SAP längre, A:et i delen tog de bort 2006 om jag inte minns helt fel.


PF:
Säg åt alla andra att opposition i sosseorganisationerna är menlöst.
Jag skulle säga att V har större problem än sina högertendenser,om du inte räknar in LO dyrkarna i högertendenser för då är jag med.
Klart de försvinner om de åker ut. jag tror dock att de vettiga resterna i V skulle börja en ökenvandring i SP eller hamna i Mp.

Om V försvinner så riskerar sossarna att balla ur ännu mer och då har vi ett högerpopulistparti på 10%.

Det är ett högt spel att vilja krossa V. Jag väntar nog ett tag till och ser om de fattar att de måste ändra på sig.


Vandringsmyran:

Det är menlöst i den grad att det enda värde som finns av det är att få folk att sträva efter något nytt. Faktisk förädring är hopplöst. Propaganda kan funka.

Tror du verkligen att de skulle gå till SP eller MP, ja det beror väl på väljarbasen. V’s moderna medelklass/storstadsbaserade röster skulle garanterat gå till MP men jag tror nog att en hel del, äldre, krafter skulle kunna komma igång.

Jag tror inte som du att V förhindrar att S ballar ur. Jag tror S ger blanka fan i vad V vill och tycker, de vet ändå att de har situationen under kontroll.

Klart att det är ett högt spel. Det är det alltid. Men någonting måste göras och då måste man vara drastisk.


PF:
Det finns ju ett gäng lokala sossepartier(vänsterpartier). De skulle nog få ett tillskott

Vandringsmyran:
Ja, en decentralisering skulle vara en fullt logisk konsekvens, vilket är bra överhuvudtaget. Då skulle mer praktiska saker som folk begriper vara en logisk konsekvens i sin tur. Behovet från att gå från botten och uppåt skulle stärkas.

PF:

S är maktpolitiker. Det gör att de måste ha V som stöd i nuläget. Utan den rollen så tror jag S ballar ur än mer.
Ett skräckscenario är ju att F! skulle växa drastiskt.

Vandringsmyran:

Den oron delar jag helt med dig, eller att MP skulle v… Visa meräxa till sig. Vilket också skulle innebära en högerdragning, men man kan inte heller komma ifrån att själva V också drar till höger för att få sitta i den fina salongerna och anpassar sig till en sådan politik. Samma påverkan som SD kan genomföra, som ett hot och opinionsmakare, mot de borgeliga partiernas invandringspolitik (och S) kan V knappast kunna göra när det gäller vänsterpolitik på resten av de rödgröna. Vi behöver någonting som är precis lika hotfullt som SD, fast klassbaserat och socialistiskt, då kan vi prata om att påverka S, innan dess är V inget annat än en knähund som, när den nu gnäller, helst gör det om afghanistan.

PF:

V har ju gjort en väldigt konstig bedömning av sin roll. Och de är ute och cyklar.
Annars håller jag med.
Annonser
Kategorier:Funderingar
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: